// Servis automatskih menjača

Power Shift

Power Shift

Ford PowerShift je automatski menjač sa 6 ili 7 brzina i dva kvačila koji je proizvela kompanija Ford. PowerShift poboljšava efikasnost potrošnje goriva bar za 10% u poređenju sa konvencionalnim automatskim menjačem. Rad menjača sa dvostrukim kvačilom je analogan sa dva tradicionalna ručna menjača, svaki sa svojim kvačilom, koji rade u paralelnim i naizmeničnim brzinama. Fordova jedinica je šestostepena sa jednim kvačilom koji deluje na hod unazad, prvi, treći i peti stepen prenosa, a drugi se koristi za drugu, četvrtu, šestu brzinu. Kako je prvi stepen prenosa uključen, kvačilo 2-4-6 se isključuje, a zupci drugog stepena prenosa su uključeni. U odgovarajuće vreme, kvačilo R-1-3-5 je isključeno i kvačilo 2-4-6 je uključeno. Dok je u drugoj brzini, druga strana prelazi iz prve u treću. Proces se ponavlja bez gubitka efikasnosti koji se obično povezuje sa pretvaračima obrtnog momenta i, u teoriji, obezbeđuje brze glatke promene bez gubitka efikasnosti. Verzije PowerShift menjača sa manjim obrtnim momentom, uključujući verziju 6DCT250 DPS6 koja se koristi u Ford Fiesti i Ford Focusu, koriste suva kvačila (bez ulja) i elektromotor/solenoidno aktiviranje. Novije PowerShift menjače i dalje proizvodi Getrag i mogu se naći na modelima Ford Fiesta i Puma počevši od MI 2020, oni su poznati kao 7DCT300.

Najčešči tipovi PowerShift menjača su :

6DCT450

6DCT470

Power Shift

Upotreba jeftinijih, lakših i jednostavnijih paketa suvog kvačila u nižim modelima menjača je na kraju dovela do nestanka imena PowerShift. Menjač sa suvim paketom kvačila korišćeni su u Fiesti, Focusu i EcoSportu. Suva kvačila su dizajnirana da se koriste u manuelnim menjačima i poznata su po tome da imaju veoma neobična svojstva zahvatanja, za razliku od mokrih kvačila (u ulju) koja su mnogo glatkija u radu i imaju veću toleranciju na proklizavanje kvačila jer imaju bolju toplotu rasipanja.

Najčešće vrste kvarova kod PowerShift menjača su:

1. Oštećenje plivajućeg zamajca u automatskom menjaču

2. Oštećenje kvačila

3. Oštećenje hidroploče i elektromagnetnih ventila

4. Oštećenje senzora na viljuškama

// Servis automatskih menjača

Novosti sa bloga.

FORD - problem sa PowerShift menjačima

FORD - problem sa PowerShift menjačima

Kompanija Ford se suočila i sa grupnim tužbama i istragama o prevari u Sjedinjenim Državama, Australiji i Kanadi zbog PowerShift menjača kao neispravnog i potencijalno opasnog u Ford Focusu, Ford Fiesti i Ford EcoSport.

  • 05. Februar 2023.
NISSAN problem sa CVT menjačem

NISSAN problem sa CVT menjačem

Nissan-ov automatski menjač CVT što je akronim za kontinualno varijabilni menjač važio je za jedan od najnaprednijih sistema prenosa na tržištu. Uprkos početnom entuzijazmu, mnogi vlasnici Nissan vozila  susreli su se sa brojnim problemima što je rezultiralo sa više grupnih tužbi i žalbi...

  • 14. Decembar 2022.
Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

VW grupacija je zbog kvara na 7-stepenom DSG menjaču 2019. godine povukla 80.000 automobila sa tržišta Australije marke Volksvagen, Audi i Škoda – drugi put u 6 godina! Taj opoziv uključivao je 62.000 Volksvagena, 14.000 Audija i 4.500 Škoda.

  • 16. Novembar 2022.