// Servis automatskih menjača

DSG

DSG

DSG menjači, odnosno - Direct Shift Gearbox je automatski menjač, sa svim odlikama manuelnog. Čak i više od toga, jer poseduje ne jedno vec dva kvacila! Upravo je to razlog velike efikasnosti ovog sistema i njegovog (buduceg) uspeha. Oba kvacila su pneumatski vodjena, pa stoga DSG nema potrebu za pedalom kvacila, kao što je to slucaj kod manuelnog menjaca. Sistem ce ,,pritiskati,,  imaginarnu pedalu umesto vas. Ali, opet, zašto dva kvacila? Odgovor je: da bi se znacajno smanjilo vreme potrebno za prelaz iz jedne u drugu brzinu. Samo cemo malo uci u elaboraciju poprecnog preseka DSG sistema. On najviše lici na automatik – vrlo je glomazan i krajnje složen. Ipak, masa nije problem jer njegov sklop ne zahteva teške materijale. To je i logicno imajuci u vidu da nema ljudskog faktora koji nepravilnim korišcenjem može havarisati sistem. DSG uvek ima šest brzina – prva, treca i peta su pod kontrolom jednog, dok su druga, cetvrta i šesta pod kontrolom drugog kvacila. Dakle, sistem je prakticno simetricnog tipa. Kada je DSG pozicioniran u prvoj brzini (kvacilo 1-3-5 je u direktnoj vezi sa motorom), drugo kvacilo je takodje aktivno – omogucava rotaciju druge brzine i tako prakticno priprema sistem za prelaz u viši stepen prenosa. Veliki broj senzora i mikroprocesora omogucavaju DSG-u da cak i odabere koju ce brzinu pripremati. Milisekunde su u pitanju, tako da vas npr. pri naglom kocenju automatika vraca u mnogo niži, tj. odgovarajuci stepen prenosa (recimo iz pete u drugu brzinu). Zahvaljujuci principu duplog kvacila, DSG je postigao neverovatno kratke vremenske intervale potrebne za prelaz iz jedne u drugu brzinu. Osam milisekundi (8 ms) je veoma, veoma brzo – Ferrari Enzo poseduje super-efikasni sekvencijalni menjac kojem je potrebno citavih 150 ms za istu operaciju! O velicini ovog podatka najbolje govori i cinjenica da DSG ne odgovara pravilniku F1 takmicenja – previše je brz i tako se ubraja u zabranjenu CVT kategoriju! Dakle, glavna prednost ovog sistema jeste svakako brza promena brzina.

DSG

Postoji nekoliko razlicitih modova u kojima možete voziti automobil sa DSG transmisijom. Njegova koncepcija je postavljena po principima klasičnog automatika, odnosno dosadašnjeg -Tiptronic-a.
Tiptronic sistem takodje potice iz VW grupacije i DSG je zapravo njegova logicna evolucija. Ali onaj ko je imao priliku da proba oba sistema, nikad se više nece vratiti >Tiptronic<-u! Rucice menjaca su identicne kod obe varijante – imaju skoro standardnu automatik-šemu sa P-R-N-D pozicijama. Dva dodatka opticki cine razliku. >D< pozicija (>Drive<) pored automatskog poseduje i manuelni mod, kada vozac može sam da bira stepene prenosa. To može ciniti pomocu same rucice (pozicioniranjem iste u desno) ili malih polugica iza volana. Druga razlika u odnosu na klasican automatik jeste >S< pozicija (>Sport<). To je automatski mod rezervisan za vozace sa, logicno, sportskim ambicijama. Ovde kompjuter, koji kontroliše rad ove transmisije, stepene prenosa menja nešto kasnije (pri višim obrtajima), cime se izvlaci maksimalna snaga automobila. Ako u prethodno pomenutoj >D< poziciji ne pomerite rucicu u desno, ostacete u klasicnom automatskom modu, koji akcenat stavlja na komfor i ekonomicnu vožnju. Nemojte se zbuniti – iako se DSG koristi kao klasican automatik, on nece biti tromiji i nece trošiti više goriva od svog ekvivalenta sa manuelnim menjacem. Zapravo, performanse su bolje i potrošnja je manja. Sve to zahvaljujuci ekstremno minimalnom vremenu potrebnom za prenos brzina. Samo zamislite koliko sve to može biti korisno u snažnim turbo-mašinama! Mada, DSG nije rezervisan samo za jake mašine.

Podoznake DSG menjača (tipovi):

1. 02E DSG 6 (sistem sa duplim mokrim kvačilom)

2. 0AM DSG 7 (sistem sa duplim suvim kvačilom)

3. 0GC DSG 7 (sistem sa duplim mokrim kvačilom)

4. GTE DSG 7 (hybrid duplo mokro kvačilo)

Najčešće vrste kvarova kod DSG menjača:

1. Kvar modula DSG menjača

2. Gubitak hidrauličnog pritiska

3. Loše očitavanje pritiska

4. Istrošenost kvačila

5. Oštećenje viljušaka menjača

U našem servisu AC Lukić vršimo servis DSG menjača kao i reparaciju DSG menjača uz garanciju.

// Servis automatskih menjača

Novosti sa bloga.

FORD - problem sa PowerShift menjačima

FORD - problem sa PowerShift menjačima

Kompanija Ford se suočila i sa grupnim tužbama i istragama o prevari u Sjedinjenim Državama, Australiji i Kanadi zbog PowerShift menjača kao neispravnog i potencijalno opasnog u Ford Focusu, Ford Fiesti i Ford EcoSport.

  • 05. Februar 2023.
NISSAN problem sa CVT menjačem

NISSAN problem sa CVT menjačem

Nissan-ov automatski menjač CVT što je akronim za kontinualno varijabilni menjač važio je za jedan od najnaprednijih sistema prenosa na tržištu. Uprkos početnom entuzijazmu, mnogi vlasnici Nissan vozila  susreli su se sa brojnim problemima što je rezultiralo sa više grupnih tužbi i žalbi...

  • 14. Decembar 2022.
Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

VW grupacija je zbog kvara na 7-stepenom DSG menjaču 2019. godine povukla 80.000 automobila sa tržišta Australije marke Volksvagen, Audi i Škoda – drugi put u 6 godina! Taj opoziv uključivao je 62.000 Volksvagena, 14.000 Audija i 4.500 Škoda.

  • 16. Novembar 2022.