// Servis automatskih menjača

7G Tronic

7G Tronic

Od jeseni 2003. godine Mercedes-Benz sve svoje modele sa osam cilindara E-klase, S-klase, CL-klase i SL-klase serijski oprema novim i inovativnim automatskim menjacem 7G-TRONIC. Menjac izvanrednih svojstava donosi brojne prednosti, medju kojima treba istaknuti smanjenu potrošnju goriva, veću udobnost i vecu brzinu menjanja stepena prenosa.
Ovo je prvi menjač u serijskom automobilu koji ima čak sedam stepena prenosa za vožnju napred i dva stepena za vožnju unazad. Time Mercedes-Benz ponovno dokazuje svoju tehnološku superiornost u svetu putnickih automobila.

Novi automatski menjač, konstruisan je da bi izdržao visoke obrtne momente do 700 Nm, i ugrađuje se u modele E 500, S 430, S 500, CL 500 i SL 500 u kojima je zamenio automatski petostepeni menjac. Zahvaljujuci tehničkom napretku, novi menjac u mnogo čemu nadmašuje dosadašnji. Potrošnja se, zavisno od modela uslovima za testiranje, smanjila i do 0,6 litara, što je respektabilnih pet odsto, dok u realnim svakodnevnim uslovima ušteda prelazi i jednu litru na 100 kilometara. Vreme promene stepena prenosa sada je skraceno izmedju 0,1 i 0,2 sekunde, što kao posledicu ima još spontaniji odziv na gas i bolja ubrzanja. U odnosu na dosadašnji menjac, ubrzanja od 0 do 100 km/h su bolja i do 0,3 sekunde. Još je veci efekat na medjuubrzanja. Za ubrzanje od 60 do 120 km/h sada je, zavisno od modela, potrebno i do 2,1 sekunde manje.

7G Tronic

Uz sve nabrojano mora da se naglasi da je menjanje brzina sada osetno nežnije i tiše, što značajno doprinosi komforu. Dodatni doprinos komforu i potrošnji je i to što ovaj menjac sada omogućuje znatno manje naprezanje motora (pri brzini od 100 km/h, broj obrtaja je, zavisno od situaciji, za 800 do 1000 manji). Osim standardnog načina rada vozaču je na raspolaganju i ručno menjanje, kao i komforni C2 način prilikom kojeg vozilo krece u drugoj brzini i ranije menja stepene prenosa što rezultira dodatnim povecanjem komfora i smanjenjem potrošnje.
Svoje impresivne karakteristike novi menjač, može pre svega da zahvali povećanju broja brzina na sedam i upotrebi najsavremenijih materijala. Tako je, da bi masa kod 7G-TRONIC-a ostala gotovo ista kao kod menjaca s pet brzina, upotrebljen ultra laki magnezijum. Ovaj menjač je za samo 41 mm duži i za oko 2 santimetara uži od prethodnika što je dodatna potvrda kolika je pažnja posvećena njegovoj konstrukciji.
Novorazvijeni 7G-TRONIC predstavlja petu generaciju automatskih menjaca marke Mercedes-Benz i tako nastavlja dugu i uspešnu tradiciju: od 1959. godine kompanija iz Štutgarta proizvela je više od 11 miliona automatskih menjača. Danas su svi modeli S-klase serijski opremljeni automatskim menjačem, a za njega se odlučuje i 88 odsto kupaca E-klase kao i 65 odsto kupaca C-klase

Najčešči kvarovi kod 7G tronic menjača su:

1. Konverter menjača

2. Hidroploča menjača

3. TCM modul

4. ISM modul

// Servis automatskih menjača

Novosti sa bloga.

FORD - problem sa PowerShift menjačima

FORD - problem sa PowerShift menjačima

Kompanija Ford se suočila i sa grupnim tužbama i istragama o prevari u Sjedinjenim Državama, Australiji i Kanadi zbog PowerShift menjača kao neispravnog i potencijalno opasnog u Ford Focusu, Ford Fiesti i Ford EcoSport.

  • 05. Februar 2023.
NISSAN problem sa CVT menjačem

NISSAN problem sa CVT menjačem

Nissan-ov automatski menjač CVT što je akronim za kontinualno varijabilni menjač važio je za jedan od najnaprednijih sistema prenosa na tržištu. Uprkos početnom entuzijazmu, mnogi vlasnici Nissan vozila  susreli su se sa brojnim problemima što je rezultiralo sa više grupnih tužbi i žalbi...

  • 14. Decembar 2022.
Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

VW grupacija je zbog kvara na 7-stepenom DSG menjaču 2019. godine povukla 80.000 automobila sa tržišta Australije marke Volksvagen, Audi i Škoda – drugi put u 6 godina! Taj opoziv uključivao je 62.000 Volksvagena, 14.000 Audija i 4.500 Škoda.

  • 16. Novembar 2022.