// Servis automatskih menjača

Chip tuning

Chip tuning
// Servis automatskih menjača

Chip tuning.

Chip tuning je poboljšanje performansi motora bez izmena komponenti u motoru. Unapređenje performansi se postiže samo promenom u motornom računaru ECU (Engine Control Unit) koji upravlja radom motora. Sam termin Chip Tuning je termin koji je ostao iz tog početnog perioda kada se zapravo menjao sam čip, danas se taj postupak obavlja bez zamene čipa. Danas se još koristi i termin remap (re-mapiranje ili izmena mapa). Ono što danas zovemo Chip tuning jeste menjanje mape odnosno parametara u motornom računaru - ECU.

Osamdesetih godina prošlog milenijuma pojavili su se elektronski sklopovi koji do tada nisu bili u auto industriji, klasičan "karburator" sistem ubrizgavanja goriva dobio je konkurenta, to je bio elektronski sistem za ubrizgavanje. Prvo su ti sistemi oponašali sistem rada karburatora ali kasnije počeli su se kretati u sasvim novom pravcu. Tako je nastao ECU (Engine Control Unit) ili jedinica za kontrolu rada motora. Ta jedinica ima za zadatak da na osnovu brojnih senzora raspoređenih po motoru izračuna koliko treba goriva motoru u datom trenutku i da omogući isporuku istog. To je bio primarni zadatak ECU- a, kasnije je ECU poceo da kontroliše i momenat paljenja smese, pritisak turbo punjača kao i brojne druge periferije.

Chip tuning

Može se reći da je chip tuning metoda kojom se menjaju fabrički parametri vezani za količinu goriva, momenat paljenja kao i pritisak nadpunjenja, ishod ovih radnji je povećavanje obrtnog momenta i snage motora. Postoji nekoliko metoda kojima se može promeniti fabrička postavka parametara u samom ECU-u:

  • Stari motori do otprilike '87 koji su imali kontrolnu jedinicu, nisu se mogli "čipovati", oni su imali elektronske komponente koje fizički nisu dozvoljavale upisivanje ili menjanje parametara. Oni zapravo nisu ni imali čip već samo jedan program rada.
  • Većina motora od otprilike 1987. pa do 1994. imaju u DIL EPROMU upisane informacije o kontroli motora. EPROM je elektronska vrsta memorije koja ne dozvoljava prepravljanje ali je moguće izvaditi orginalni modul i staviti novi EPROM i tako promeniti standardne postavke. Mana ove metode je zato što se ECU mora rastavljati da bi se izvršila supstitucija EPROM modula. Dobra je stvar zato što u svakom trenutku možete vratiti svoj standardni EPROM zamenom modula.
  • Neki motori od otprilke 1994. do 1998. imaju takođe EPROM-e ali novije generacije u PLCC kućištu. Postupak je isti kao i za gore navedenu proceduru. PLCC EPROM-i nemaju prozorčić na telu koji inače služi za brisanje EPROM-a pod UV lampom. Trebali bi da garantuju veću brzinu rada kao i veću pouzdanost. Kao što je već rečeno ECU se mora rastaviti da bi se ubacio novi modul.
  • Većina motora od 1998(9). pa do danas ima elektronsku memoriju tipa FLASH koja se može prepravljati. Chip tuning koji se radi na ovakvim automobilima naziva se OBD ili tuning preko kabla. Kod ove metode nema rastavljanja ECU-a, prepravljanje se vrši softwer-om preko OBD konektora za dijagnozu. Mana ove metode je što bez stručnog lica ne možete vratiti standardne postavke.
  • Neki motori od 2003(4). moraju da se rade preko BDM konektora koji se nalazi u samom ECU. To znači da se računar mora izvaditi iz automobila i jedino tim postupkom je omogućeno čitanje/pisanje po sadržaju memorije. Postupak je izuzetno siguran bez obzira na otvaranje samog računara ako se izvodi sa kvalitetnom opremom kakvu mi posedujemo.
Chip tuning

Pod definicijom Chip Tuning smatra se poboljšanje performansi automobila bez izmena komponenti motora. Odnosno poboljšanje performansi se postiže samo promenom u motornom računaru koji upravlja radom motora. Međutim Chip Tuning je termin koji je ostao iz tog početnog perioda kada se zapravo menjao sam čip, danas se taj postupak obavlja bez zamene čipa. Često se koristi termin remap (re-mapiranje ili izmena mapa) koji je po meni ispravniji. Jer se se danas chip tuning vrši tako što se menjaju mape (parametri rada) u motornom računaru.

Motorni računar ili ECU (Engine Control Unit) je sastavni deo svakog automobila proizvedenog posle 2000. godine a i mnogih pre tog godišta. Ima ulogu da preko brojnih senzora prati rad motora i njim upravlja. Kod savremenih dizel motora kojima je Chip Tuning najviše namenjen, motorni računar u svakom trenutku kontroliše pritisak turbine, pritisak goriva, početak ubrizgavanja goriva, trajanje ubrizgavanja goriva… Promenom nekih od ovih parametara dobijaju se bolje performanse, smanjuje se potrošnja. A nekada je potrebno i ukloniti speed limit (maksimala brzina) ili uklonidi DPF/FAP filter ili zatvoriti EGR ventil. Kao što samo već pomenuli danas se ne menja chip već se menja sadržaj motornog računara tako što se on isčita ili preko OBDII dijagnostičkog konektora. Zatim se taj isčitani fajl edituje odgovarajućim programima i tako izmenjen vraća u motorni računar. Ovo bi grubo bio opis najčešće korišćene metode chip tuninga ili tzv. OBD Tunig. Taj termin se koristi zbog načina isčitavanja i upisivanja sadržaja motornog računara odnosno preko OBD dijagnostičkog konektora. U zavisnosti od modela automobila nekada ova metoda nije primenljiva pa je potrebno motorni računar demontirati sa vozila i isčitavati ga na drugi način. Svakako više se ne vrše promene chipa i bez obzira na način na koji se radi nikakve hardwerske izmene se ne vrše. Takođe postoji i Tuning Box. To je deo koji se ugrađuje i često se meša sa čip tuningom. Zapravo radi se o elektronskoj varalici koja lažira signal sa jednog ili više senzora.

U našem servisu AC Lukić vršimo Chip tuning bezbedno i stručno na najsavremenijoj opremi, na svim evropskim, koreanskim i japanskim vozilima!

 

 

// Servis automatskih menjača

Novosti sa bloga.

FORD - problem sa PowerShift menjačima

FORD - problem sa PowerShift menjačima

Kompanija Ford se suočila i sa grupnim tužbama i istragama o prevari u Sjedinjenim Državama, Australiji i Kanadi zbog PowerShift menjača kao neispravnog i potencijalno opasnog u Ford Focusu, Ford Fiesti i Ford EcoSport.

  • 05. Februar 2023.
NISSAN problem sa CVT menjačem

NISSAN problem sa CVT menjačem

Nissan-ov automatski menjač CVT što je akronim za kontinualno varijabilni menjač važio je za jedan od najnaprednijih sistema prenosa na tržištu. Uprkos početnom entuzijazmu, mnogi vlasnici Nissan vozila  susreli su se sa brojnim problemima što je rezultiralo sa više grupnih tužbi i žalbi...

  • 14. Decembar 2022.
Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

Problemi sa DSG 7-stepenim menjačem 0AM

VW grupacija je zbog kvara na 7-stepenom DSG menjaču 2019. godine povukla 80.000 automobila sa tržišta Australije marke Volksvagen, Audi i Škoda – drugi put u 6 godina! Taj opoziv uključivao je 62.000 Volksvagena, 14.000 Audija i 4.500 Škoda.

  • 16. Novembar 2022.