// Servis automatskih menjača

FORD - problem sa PowerShift menjačima

FORD - problem sa PowerShift menjačima

  • 05. Februar 2023.
FORD - problem sa PowerShift menjačima

Kompanija Ford se suočila i sa grupnim tužbama i istragama o prevari u Sjedinjenim Državama, Australiji i Kanadi zbog PowerShift menjača kao neispravnog i potencijalno opasnog u Ford Focusu, Ford Fiesti i Ford EcoSport.
U tužbama se navodi da vozila opremljena PowerShift menjačem „i dalje doživljavaju defekt prenosa, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pomeranje, udarce, trzaje, oštro uključivanje i odloženo ubrzanje i pomeranje. Američki sudovi su privremeno odobrili rešenje tužbe SAD 25. aprila 2017.
Ford je tvrdio da su kvarovi uzrokovani ili neispravnim izbacnim ležajem ili ulaznom osovinom i zadnjim glavnim zaptivkama koje propuštaju tečnost na kvačilo uzrokujući njegovo proklizavanje čak i dok je navodno potpuno uključeno. Ford je objavio popravke zaptivki i ažurirane komplete kvačila. Postojali su i problemi sa upravljačkim modulom menjača, kao što su neispravne igle konektora, otkazani motori menjača i loše povezana glavna žica za uzemljenje zbog boje na navojima ili pogrešnog zavrtnja koji se koristi tokom montaže.
Ovi menjači su i dalje bili ugrađeni u Focus i Fiestu sve dok Ford nije predstavio novije modele da ih zameni. Međutim, kasnija novinarska istraživanja sprovedena nakon što su modeli Focus i Fiesta uspeli, otkrila su da su Fordovi inženjeri i rukovodioci bili svesni problema pre i nakon objavljivanja, pri čemu su razvojni inženjeri čak naveli u e-mailovima kompanije da „nema kalibracije za vožnju" menjača i sa predproizvodnim test inženjerima koji su morali da se povuku iz saobraćaja zbog menjača koji prelazi u neutralni položaj.
Ovo je uglavnom uzrokovano pregrevanjem paketa kvačila i kontrolnim modulom koji je nalagao kvačila da se otkače kako bi se sprečila dalja oštećenja; međutim, neispravni upravljački moduli takođe mogu da ispolje takvo ponašanje. Međutim, Ford je u više navrata negirao sistemske probleme čak i svojim dilerima, umesto toga upućivao im da menjaju menjač iznova i iznova, iako nikada nije istinski popravljen.